Pět důvodů, proč je Luke Skywalker úplný hlupák

- napsal Shaun Clayton
Napsal Alnag
Všichni známe Luke Skywalkera, coby hlavního protagonistu původní trilogie Star Wars a dále románů pochybné kvality. Všichni jsme vyrůstali a chtěli být jako on - učit se používat Sílu, nechat vybuchnout Hvězdu Smrti, zachránit galaxii. Ale fakt je, že i přes všechny jeho výtržnické momenty stojí ve skutečnosti za houby. Možná ne tolik, jako jeho otec Anakin, ale tam mohou být příčinou herecké schopnosti Marka Hamilla, protože on dokáže hrát. Je fakt, že se vší tou emotivní hudbou a vším tím časem na plátně vypadá Luke Skywalker jako hrdina, ale ve skutečnosti je to idiot, který dělá blbá rozhodnutí a má sadu opravdu špatných nápadů a jediné štěstí, že nakonec všechno vyjde v jeho prospěch a prospěch jeho přátel a Rebelské aliance.

Věří Síle, že mu pomůže vyhodit do povětří Hvězdu Smrti

Nikdy jsem nepochopil, co je tak zvláštního na Lukeovi používajícím Sílu v útoku na první Hvězdu Smrti. Pokud mohu říct, pouze to ztížilo Darth Vaderovy šance zasáhnout jeho X-Wing, což zdá se překonal, když mu dokázal odstřelit R2-D2 a byl by z něj vystřílel duši, kdyby mu Han Solo nezachránil pozadí pomocí Millennium Falconu. Někdo by mohl namítnout, že použití Síly mu pomohlo vypnout zaměřovací počítač a věřit sám sobě v tom, že dokáže zasáhnout výfukový otvor. Jestli to je použití Síly, tak používám Sílu, kdykoliv ve svém autě vypnu navigaci. Tím chci říct, že snad vyráběly zaměřovací systémy z nějakého důvodu, Luku - a myslím, že by Rebelové dali přednost tomu, kdybys věřil vysoce sofistikovanému palubnímu počítači svého X-Wingu než mystické síle, kterou ses učil pár hodin včera odpoledne.

Odmítá poslouchat jediného žijícího Jedie v Galaxii

Luke dostane vizi od svého mrtvého učitele Obi-Wana, která mu říká, aby se vydal na Dagobah a zde se dal do učení Jedijského mistra Yody. Luke poslechne, vydá se na Dagobah, najde Yodu a pak ignoruje jeho radu v každém důležitém momentě. Yoda mu řekne, aby nechodil do děsivé jeskyně se zbraněmi, a Luke neposlechne. Yoda mu dává lekci o překonávání velkých překážek, ale Luke si ji nevezme k srdci, nedokáže zvednout vlastní X-Wing a pak je celý poraženecký. Jak Yoda, tak duch 0bi-Wana mu řeknou, aby se nevydával na Bespin zachránit své přátele, neboť tím ohrozí vše, zač bojují. Luke neposlouchá, vydá se na Bespin, nepomůže nikomu a nechá si přitom useknout ruku.
Výborně Luku. Proč by "Obi-Wan navrátivší se jako duch a dávající důležité instrukce" měl pro tebe mít nějaký význam? Proč dbát na to, co říká jediná loutka, která ví, jak se používá Síla? Sice z tebe málem zůstal jen rampouch na Hothských ledových pláních - ale poradíš si lépe než oni dva.

Má neskutečně hloupý plán jak zachránit Hana Sola z rukou Jabby Hutta

Představte si, jak se vám Luke Skywalker snaží vysvětlit svůj plán na záchranu Hana Sola.
Luke: "Fajn, takže nejdřív dostaneme dovnitř Lando Calrissiana, který bude dělat stráž uvnitř Jabbova paláce."
Vy: "Jak to uděláme?"
Luke: "Prostě poslouchej. Pak máme Leiu, která se bude vydávat za nájemného lovce, který do Jabbova paláce dorazil se zajatým Žvejkem. Předá Žvejka Jabbovi."
Vy: "Počkat, proč? Nebude to znamenat, že teď musíme zachránit Hana Sola, Žvejka, R2-D2 a C3PO? Tím je to všechno ještě těžší, ne?"
Luke: "Ještě chvilku strpení. Pak se bude Leia plížit v noci palácem a pokusí se dostat Hana Sola z karbonitu, ale chytí ji."
Vy: "Co? Proč bychom nechali všechny takhle chytit?"
Luke: "Pak se ukážu já, použiju svoje schopnosti Síly, abych se dostal do Jabbova paláce, projdu kolem stráží na audienci u Jabby a použiju můj Jedijský myšlenkový trik, abych přiměl Jabbu všechny propustit. Pokud to nezafunguje, tak budu zajat."
Vy: "Ale když můžeš použít svoje schopnosti Síly, aby ses dostal do paláce a celou cestu až k Jabbovi, tak tam prostě rovnou jdi a dostaň Hana ven."
Luke: "Ne, to je hloupost. Nechám se zajmout. Protože pak, jak uvidíš, nás vezmou nad sarlacčí jámu a pak, když budeme na skifu, budu poslán první a R2-D2 se podaří dostat na palubu Jabbovy výletní lodi a vystřelit můj světelný meč a pak s Landovou pomocí - prostě všechny zachráníme a všechno bude fajn."
Vy: "To je nejhloupější plán, jaký jsem kdy slyšel."
Luke: "Myslel jsem na všechno."
Vy: "Zjevně nikoliv."

Odhození světelného meče před Císařem

Takže Luke se rozhodne, že neprožene světelný meč Darth Vaderovi hlavou, když si uvědomí, že kráčí po téže temné cestě jako jeho otec. Takže co udělá dál? Odhodí svůj světelný meč a pak prohlásí Císaři do očí, že je Jedi. Takže nemá jak se bránit, když ho Císař sešlehne blesky a nebýt jeho Otce, který mu zachrání zadek (prosím všimněte si, kolikrát je Luke někým zachráněn), byl by z něj ohořelý kus Tatooinské slaniny. Fajn, ano, odhození světelného meče představuje definitivní odmítnutí otcovraždy, ale co si myslel, že se stane jiného, než že mu Císař nakope zadek? Myslel si Luke snad, že prohlásí, "Jsem Jedi, stejně jako byl můj otec," a Císař znenadání vykřikne "Ne! To nejčistší dobro! V přítomnosti takového světla jsem ničím!" A pak se vrhne do propasti? Proč nezkusil Luke Císaře velikánsky obejmout, políbit jej a říct mu "ty můj medvídku". Je to mistr Temné strany, takže vám pochopitelně nakope zadek. Luke byl varován, aby Císaře nepodceňoval... takže pochopitelně udělal přesně tohle.

Nepřidal se k temné straně

Ne, vážně! Luke dostává celý život rány - jeho adoptivní rodiče jsou zabiti, všichni jeho přátelé zraněni nebo zabiti, dívka, do které se zamiluje, se ukáže být jeho sestrou, jeho otec se ukáže být jedním z nejhorších lidí v galaxii a useknou mu ruku. Pak dostane šanci spolu-vládnout galaxii. Kdo by to v takový moment nebral?
Jakou budoucnost měl Luke po skončení původní trilogie? Hlavně je na to založení nového řádu Jedi zcela sám, což je spousta práce a pak sledování Hana, jak má skoro neustále sex s Leiou. Srovnat to a možnost vládnout s Císařem, je něco jako rozhodování se mezi prací v místní knihovně a postem prezidenta. Žádná velká volba. A můžete si mlít, co chcete o tom, že je Temná strana cestou k bolesti a utrpení a ztrátě lidskosti, ale podívejte se pravdě do očí - Temná strana je prostě víc cool. Členové Sithů mají vkusné světelné meče na zakázku, mlátí lidi okolo sebe a prostě vypadají líp. Když je Halloween, kolik kostýmů Lukea dnes lidé nosí? Nula. A kolik kostýmů Darth Vadera vidíte? Stále nespočet. Zlé je dobré, lidi.
Napsal Alnag 26.10.2008
Diskuze k tomuto článku již probíhá, můžete se přidat zde.
Obsahuje 49 příspěvků.
Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.12754201889038 secREMOTE_IP: 3.137.192.3